Brieven
Een deurwaarder is langs geweest en heeft een brief achtergelaten, maar ik was wel thuis.

Onze deurwaarders bellen te allen tijde aan wanneer ze bij je langskomen om een brief te brengen. Zij willen jou namelijk graag spreken om uitleg te geven of om direct een betaalafspraak te maken. Wellicht heb je de bel niet gehoord of was je net even niet thuis.

Een deurwaarder is een openbaar ambtenaar die, net als de politie, bij koninklijk besluit wordt benoemd. Dit betekent onder andere dat het woord van de deurwaarder voor de wet als waar wordt aangenomen tenzij anders bewezen.

Ik begrijp niet wat er in de dagvaarding staat.

In de dagvaarding vragen wij aan de rechter om je tijdens een zitting te veroordelen voor het niet betalen van de openstaande facturen en de gemaakte kosten om deze facturen te incasseren. Een dagvaarding moet aan een aantal wettelijke eisen voldoen, waardoor de tekst vaak niet gemakkelijk te begrijpen is. We leggen graag aan je uit wat er in de dagvaarding staat en wat dit betekent:

  • Vandaag de…: hier vind je de datum dat de deurwaarder de dagvaarding bij je heeft langsgebracht. Direct hieronder staat een stempel met de naam, functie en de plaats van het kantoor van de deurwaarder die bij je langs is geweest.

  • Op verzoek van…: hier staat wie je hebt gedagvaard, oftewel, bij wie je de betalingsachterstand hebt.

  • Gedagvaard: hier vind je een overzicht van je persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres en geboortedatum. Wij zijn verplicht dit op te vragen bij de gemeente voordat we de dagvaarding bij je langsbrengen. Zo weten we zeker dat we de dagvaarding naar het juiste adres brengen.

  • Hieronder vind je een stempel of een handgeschreven aantekening van de deurwaarder:

    • Stempel: je was niet thuis toen de deurwaarder bij je langs kwam. Hij heeft de dagvaarding in een envelop bij je in de brievenbus gedaan.
    • Handgeschreven aantekening: je, of een huisgenoot van je, was thuis toen de deurwaarder langs kwam. Hij heeft de dagvaarding aan jou of aan jouw huisgenoot gegeven.
  • Om: hier vind je de datum, plaats en tijd van de geplande zitting. Daarnaast vind je hier ook de manier waarop je bezwaar kunt maken tegen (een deel van) de vordering.

  • Met aanzegging: hierin staat dat wanneer je niet naar de zitting toe gaat, de rechter waarschijnlijk de zaak toewijst. Dit betekent dat je veroordeeld wordt om de vordering en de kosten van de zitting te betalen. Wanneer je het dus eens bent met het dossier, hoef je niet naar de zitting te komen.

  • Teneinde: in dit stuk kan je teruglezen waar de vordering over gaat. Hier vind je bijvoorbeeld de betreffende factuurnummers en factuurdata. Verder vind je hier de gemaakte kosten, zoals de incassokosten en de rente.

  • Mitsdien: hierin staat een opsomming voor de rechter welke bedragen en kosten wij toegewezen willen hebben.

  • Je bent gedagvaard om voor de rechter te verschijnen: in dit overzicht kan je terugvinden welk bedrag je moet betalen om de zitting te voorkomen. Wanneer dit niet mogelijk is voor je, komen de griffiekosten (de kosten van de rechtbank) erbij. De hoogte van deze kosten staat daarin vermeld. Verder kan je zien hoe je aan ons kunt betalen en wat je kunt doen wanneer je het niet eens bent met de vordering.

Ik heb de dagvaarding ontvangen, kan ik nog een regeling afspreken?

Neem contact met ons op, dan kunnen wij kijken naar de mogelijkheden van een betalingsregeling. Omdat de zitting wél doorgaat bij een betalingsregeling, komen de griffiekosten voor jouw rekening.

Ik heb een brief/e-mail van jullie ontvangen in 1 dossier, maar ik heb meerdere dossiers bij jullie.

Rond mei sturen wij extra brieven of e-mails om de mogelijkheden van versneld aflossen met het vakantiegeld uit te leggen. De brieven die wij sturen zijn niet standaard voor al jouw dossiers en de e-mails zijn altijd maar voor één dossier.

Op MijnIncasso vind je een overzicht van al je dossiers. Daarnaast kun je online verschillende zaken regelen, zoals een betalingsregeling aanvragen.

Ik heb een brief ontvangen die niet voor mij bestemd is, wat moet ik doen?

Het gebeurt helaas weleens dat wij een brief sturen naar het oude of verkeerde adres. Meestal komt dit doordat de betreffende persoon geen adreswijziging heeft doorgegeven aan onze opdrachtgever of aan ons.

Wij stellen het erg op prijs wanneer je onze brief naar ons terugstuurt, zodat wij het nieuwe of juiste adres kunnen achterhalen. Je kunt op de envelop "retour afzender" en "persoon woont niet op dit adres" zetten. Uiteraard hoef je geen postzegel te gebruiken; je kunt de brief zo in de brievenbus stoppen.

Ik heb een pre-minder ontvangen, wat houdt dat in?

Een pre-minder is bedoeld als service van ons naar jou. Je kunt het zien als een soort herinnering dat de betalingsdatum van de betalingsregeling eraan komt. De pre-minder wordt ongeveer 5 werkdagen voor de afgesproken datum van de betalingsregeling door ons verstuurd. Dat gebeurt ook als je al hebt betaald. In dat geval mag je de pre-minder als niet verzonden beschouwen.

Als het de laatste termijn van je betalingsregeling is, dan sturen we de pre-minder op een andere datum, vrij kort na het ontvangen van de een-na-laatste betaling. Je mag gewoon de afgesproken datum aanhouden om de laatste termijn van je regeling te betalen.

Je kunt controleren of je betaling is ontvangen door ons te bellen op 088-3314500.

Ik wil uitleg over de dagvaarding die ik heb ontvangen.

Als je een dagvaarding hebt ontvangen, betekent dat dat je bent opgeroepen om te verschijnen in een rechtszaak. Je hebt dan drie opties:

Je bent het eens met de vordering en je kan het openstaande bedrag direct betalen
Als je het eens bent met de vordering is het de beste keuze om het gehele openstaande bedrag vóór de rechtszitting volledig te betalen. Als dat gedaan is, gaat de rechtszaak niet door, waardoor je hoge kosten bespaart. Het openstaande bedrag vind je dikgedrukt op bladzijde 5 van de Dagvaarding (kan soms iets afwijken).

Je bent het eens met de vordering, maar je kan het openstaande bedrag niet in één keer betalen 
Als je het eens bent met de vordering, maar deze niet in één keer kan betalen, is het verstandig om een betalingsregeling te treffen. Dit kan via MijnIncasso of telefonisch met één van onze medewerkers via 088-3314500. LET OP: De rechtszaak zal doorgaan, ook als je een betalingsregeling treft. Je betaalt dan ook de kosten van de rechtszaak.

Je bent het niet eens met de vordering 
Als je het niet eens bent met de vordering, is het het beste om bezwaar te maken. De instructies hiervoor kan je vinden in de dagvaarding, onder het kopje ‘Om’, deze vind je meestal op pagina 5 of 6.

Ik wil uitleg over de overbetekening die ik heb ontvangen

Op het voorblad van een overbetekening staat ‘betekening executoriaal derdenbeslag’. Dat betekent dat er beslag is gelegd op (een deel van) jouw inkomen, banktegoed of goederen.

Op het moment dat er beslag is gelegd op je inkomen, krijg je de beslagvrije voet uitgekeerd. De beslagvrije voet is een deel van je inkomen wat je zelf ontvangt, zodat je kan rondkomen. Alles wat je meer ontvangt dan de beslagvrije voet zal worden ingehouden. Het kan zijn dat je vindt dat je niet genoeg krijgt om rond te komen. In dat geval is het slim om de beslagvrije voet opnieuw door ons te laten berekenen. Je kan daarvoor contact met ons opnemen.

Als er beslag is gelegd is het nog steeds mogelijk om een betalingsregeling naast dit beslag te treffen. Het is wel zo dat het beslag blijft liggen totdat het hele openstaande bedrag betaald is.

Het is ook mogelijk om de overbetekening via de telefoon uitgelegd te krijgen. Je kunt ons bereiken op 088-3314500.

Waaraan kan ik een pré incasso brief herkennen?

Een pré-incassobrief kun je herkennen aan 3 kenmerken:

  • Het openstaande bedrag moet betaald worden aan de opdrachtgever zelf en dus niet aan GGN.
  • Het IBAN (rekeningnummer) van onze opdrachtgever staat in de brief vermeld.
  • Wanneer je een vraag hebt over het openstaande bedrag of je bent het er niet mee eens, dan kun je contact opnemen met onze opdrachtgever. In de pré-incassobrief vind je de contactgegevens van onze opdrachtgever. Kom je er met onze opdrachtgever niet uit of hebt u een andere vraag? Neem dan contact met ons op. 
Wat is een dagvaarding?

Een dagvaarding is een officiële brief die een deurwaarder bij je langsbrengt. Jij wordt hierin verzocht om voor de rechtbank te verschijnen. In de dagvaarding vragen wij aan de rechter om jou tijdens een zitting te veroordelen voor het betalen van de openstaande facturen en de gemaakte kosten om deze facturen te incasseren. De rechter beoordeelt jouw zaak en doet hier uitspraak over. Dit heet een vonnis

Wat is een dwangbevel?

Een dwangbevel is een bevel om te betalen. Een aantal overheidsinstanties mogen, zonder naar de rechter te gaan, een dwangbevel aanmaken. Nadat onze deurwaarder het dwangbevel bij jou langs heeft gebracht, mogen wij beslag leggen op bijvoorbeeld jouw inkomen, auto of andere eigendommen.

Voorbeelden van deze overheidsinstanties zijn het Centraal Justitieel Incassobureau (C.J.I.B.) en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Wat is een vonnis?

In een vonnis staat de uitspraak van een rechter beschreven. De rechter benoemt in het vonnis de punten die in de dagvaarding staan. Op basis van het vonnis, mogen wij beslag leggen op bijvoorbeeld uw inkomen, auto of andere eigendommen.

Wat is pré-incasso?

Een pré-incassobrief gaat over een onbetaalde factuur waarvan GGN nog géén dossier heeft aangemaakt. Wij sturen de brief op ons briefpapier op verzoek van onze opdrachtgever.

Wat moet ik doen als ik de dagvaarding niet heb ontvangen?

Het is jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat je juiste adresgegevens bij de gemeente bekend zijn. Voordat wij een dagvaarding bij je langsbrengen, zijn wij verplicht om bij de gemeente na te vragen op welk adres je ingeschreven staat. Zo weten we zeker dat we de dagvaarding op het juiste adres langsbrengen.

Als je de dagvaarding toch niet hebt ontvangen, kun je het beste contact opnemen met ons.

GGN MijnIncasso is onderdeel van GGN