Je bent niet verplicht om je vakantiegeld te gebruiken om je schuld(en) mee af te lossen. We raden je wel aan om je schuld(en) zo snel mogelijk te betalen.
Wanneer je je schulden niet betaalt én geen betalingsregeling met ons afspreekt, dan kunnen er hoge kosten voor jouw rekening komen. Voorbeelden hiervan zijn: incassokosten, rente en de kosten voor een dagvaarding. Wanneer wij al in het bezit zijn van een vonnis of dwangbevel, mag er zelfs beslag gelegd worden op je inkomen, auto en/of huis.
Als meerdere deurwaarders beslag op je loon hebben gelegd, zijn er twee opties:
De deurwaarders verdelen het deel van het inkomen waarop beslag ligt
Het kan zijn dat meerdere deurwaarders beslag leggen op jouw inkomen. In dat geval ontvangt de deurwaarder die als eerste beslag heeft gelegd van je werkgever of uitkerende instantie het deel van jouw loon waarop beslag is gelegd. Die deurwaarder is dan verantwoordelijk voor het verdelen van de ontvangsten uit het beslag onder alle beslagleggers. De verdeling wordt meestal gedaan op basis van de hoogte van het openstaande bedrag. Dit betekent dat het dossier met de hoogste openstaande vordering het meeste ontvangt.
Eén van de deurwaarders die beslag heeft gelegd, heeft voorrang
Sommige schuldeisers hebben voorrang op andere schuldeisers. Een voorbeeld hiervan is de Belastingdienst. Schulden van de Belastingdienst krijgen voorrang op andere schulden. Deze schulden worden ook wel 'preferente vorderingen' genoemd. Als meerdere deurwaarders beslag hebben gelegd op je loon, dan zal de deurwaarder die één of meer preferente vorderingen heeft al het geld dat onder het loonbeslag valt ontvangen. Pas als de preferente vordering(en) zijn voldaan, komen de andere deurwaarders aan de beurt.
Om beslag te kunnen leggen is er altijd een gerechtelijke uitspraak nodig waarin staat dat het openstaande bedrag betaald moet worden. Eén van onze deurwaarders brengt deze gerechtelijke uitspraak altijd persoonlijk bij je langs. Je bent dus op dat moment op de hoogte gebracht door ons dat een beslag mogelijk is wanneer je niet aan de betalingsverplichting voldoet. Voorafgaand aan het daadwerkelijke beslag hoeven wij je niet nogmaals te informeren aangezien de betalingsverplichting blijft bestaan.
Wanneer wij beslag hebben gelegd is het niet meer mogelijk om een regeling af te spreken om zo het beslag alsnog te voorkomen. Voorafgaand aan het leggen van beslag hebben wij u meerdere malen per brief/e-mail/telefonisch verzocht om het openstaande bedrag te betalen of hier een betalingsregeling over af te spreken. U heeft niet voldaan aan je betalingsverplichting. Het is uiteraard wel mogelijk om naast het gelegde beslag betalingen aan ons te doen. Uw dossier zal hiermee sneller afbetaald zijn, waardoor wij het beslag sneller op kunnen heffen.
Vanaf het moment dat wij bankbeslag hebben gelegd, is je rekeningnummer geblokkeerd. Je kunt dus geen gebruik meer maken van je rekening. De bank heeft 4 weken de tijd om ons een verklaring toe te sturen waarop staat welk bedrag er op het moment van het beslag op je rekening stond. Tijdens deze 4 weken blijft je rekening geblokkeerd. Wij begrijpen dat de blokkade op je rekening erg vervelend is. Je kunt zelf actie ondernemen om de blokkade versneld op te laten heffen:
- De snelste manier om de blokkade op je rekening op te heffen, is door het volledige openstaande bedrag aan ons te betalen. Dit kun je bij één van onze vestigingen doen, of met een ander rekeningnummer van jou of je partner/familielid. Voor de betaalmogelijkheden, klik op Ik wil de vordering betalen, hoe kan ik dit doen?. Je vindt het totale bedrag in de kopie van het beslag die onze deurwaarder bij je langs brengt.
- Wanneer een betaling van het volledige openstaande bedrag niet mogelijk is voor je, kun je de bank verzoeken om zo snel mogelijk de verklaring naar ons op te sturen. Na ontvangst van deze verklaring zullen wij het beslag opheffen. Wij ontvangen dan het eventuele tegoed wat er op het moment van het leggen van het beslag op je rekening stond. Wanneer dit meer is dan het totale openstaande bedrag van het dossier, dan ontvangen we uiteraard nooit meer dan er openstaat in het dossier.
De bank brengt zelf ook kosten in rekening wanneer er beslag is gelegd op je rekeningnummer. Deze kosten verschillen per bank.
Wanneer er beslag ligt op jouw loon of uitkering, dan valt ook het vakantiegeld onder het beslag. Jij ontvangt dus geen vakantiegeld.
Alleen wanneer je kunt aantonen dat je wordt afgesloten van gas, water of licht en/of wordt ontruimd uit jouw woning, kun je een verzoek indienen om het vakantiegeld te behouden. Ook andere noodgevallen beoordelen we per situatie. Is er geen noodgeval, dan wordt jouw verzoek niet in behandeling genomen. Wij verwachten de verzoeken binnen 2 weken te behandelen.
Wanneer je jouw vakantiegeld wilt gebruiken om afsluiting van gas, licht of water, een ontruiming of een ander noodgeval te voorkomen, dan kun je:
- Inloggen op MijnIncasso en klik 'Bezwaar indienen'. Kies voor de reden: 'Ik ben het niet eens met de gemaakte kosten'. Stuur ons een duidelijke onderbouwing en voeg je bewijsmateriaal als bijlage toe.
- Het contactformulier invullen. Kies hierbij voor de optie 'Ik ben het niet eens met de gemaakte kosten' en stuur ons een duidelijke onderbouwing en bewijsmateriaal mee.
Wanneer er beslag ligt op jouw inkomen, dan is er een beslagvrije voet bepaald. Dit is het bedrag dat je maandelijks ontvangt om jouw vaste lasten mee te betalen. Alles wat je normaal gesproken boven deze beslagvrije voet ontvangt, valt onder het beslag en wordt door ons gebruikt om uw dossier mee af te betalen. Dit geldt dus ook voor het volledige vakantiegeld.
In bijzondere situaties maken we een uitzondering.
Je kunt de hoogte van de beslagvrije voet terugvinden in de kopie van het beslag die je hebt ontvangen van onze deurwaarder. Onder het kopje “Met aanzegging” vind je de hoogte van je beslagvrije voet.
Wanneer een andere deurwaarder eerder beslag heeft gelegd op je inkomen, dan staat onder het kopje “Met aanzegging” dat de andere deurwaarder de beslagvrije voet al heeft bepaald. Je kunt de hoogte van de beslagvrije voet dan terugvinden in de kopie van het beslag dat de andere deurwaarder bij je heeft afgegeven.
Ben je de kopie van het beslag kwijt? Jouw werkgever of uitkerende instantie heeft het originele beslag van ons ontvangen. Je kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen hierover.
Wanneer wij geen informatie hebben over je inkomsten en uitgaven en persoonlijke situatie, dan gaan wij uit van een standaardbedrag. Dit bedrag is wettelijk bepaald. Op jouw verzoek kunnen we de beslagvrije voet aanpassen naar je persoonlijke situatie.
- Log in op MijnIncasso en ga naar een vordering waarin beslag is gelegd. Dien vervolgens een bezwaar in en kies de reden 'Ik ben het niet eens met (de hoogte van) de beslagvrije voet'.
- Vul ons contactformulier in en kies voor de optie: 'Ik ben het niet eens met (de hoogte van) de beslagvrije voet'.
Om een juiste berekening te kunnen maken, hebben wij de volgende informatie van je nodig:
- Wanneer je één of meerdere kinderen thuis hebt wonen, verzoeken wij je de geboortedatum/geboortedata van dit kind/deze kinderen aan ons door te geven in het opmerkingenveld.
- Kopie van de meest recente salaris- of uitkeringsspecificatie. Wanneer je samenwonend/gehuwd bent, dien je ook de gegevens van jouw partner toe te voegen.
- Kopie van de huurovereenkomst en de huurspecificatie van dit kalenderjaar (recent bewijs van de hoogte van de huur) of kopie van de geldleningovereenkomst voor de hypotheek en een recent bewijs van de maandelijks verschuldigde rente.
- Kopie van het polisblad van de zorgverzekering van dit kalenderjaar, met daarop de premies van dit jaar.
Onderstaande stukken kan je opvragen bij de Belastingdienst. Wanneer je geen toeslagen of voorlopige teruggave ontvangt, dan hebben wij de afwijzing van de Belastingdienst als bewijsstuk nodig.
- Kopie van de beslissing huurtoeslag over dit kalenderjaar (bij huurwoning).
- Kopie van de beslissing kindgebonden budget over dit kalenderjaar.
- Kopie van de beslissing voorlopige teruggaaf over dit kalenderjaar.
- Kopie van de beslissing zorgtoeslag over dit kalenderjaar.
Wij kunnen alleen een nieuwe beslagvrije voet voor je berekenen als we bewijsstukken van jou ontvangen. Na deze berekening passen we de beslagvrije voet direct voor je aan. De berekening kan 14 dagen duren na ontvangst van de bewijsstukken.
Het teveel ontvangen bedrag wordt door ons binnen 10 werkdagen na ontvangst van jouw rekeningnummer of na de herberekening teruggestort op je rekening. Zorg er dus voor dat je bij de aanvraag voor de herberekening van de beslagvrije voet altijd je IBAN rekeningnummer meestuurt.
Je beslagvrije voet wordt berekend aan de hand van je inkomsten en uitgaven. Daarnaast wordt er gekeken naar je gezinssituatie. Een gezin heeft bijvoorbeeld een hogere beslagvrije voet dan een alleenstaande. Wanneer wij niet beschikken over jouw gegevens, dan kunnen wij geen aparte berekening maken voor jouw specifieke situatie. In dit geval gaan wij uit van een standaardbedrag, dit bedrag is wettelijk bepaald. Op jouw verzoek kunnen we de beslagvrije voet aanpassen naar je persoonlijke situatie.
In mei en juni ontvangen veel mensen vakantiegeld. Daarom sturen wij in deze periode veel extra brieven en e-mails om de mogelijkheden uit te leggen van versneld aflossen met het vakantiegeld. Niet alle werkgevers of uitkerende instanties keren in mei of juni vakantiegeld uit. Daarnaast ontvangt natuurlijk ook niet iedereen een salaris of uitkering.
- Wanneer je geen vakantiegeld ontvangt, dan kun je onze brief of e-mail hierover als niet verzonden beschouwen.
- Wanneer je wel vakantiegeld ontvangt, maar niet in mei of juni, dan kun je onze brief of e-mail hierover als niet verzonden beschouwen. Wij raden je wel aan om, wanneer je het vakantiegeld ontvangt, dit te gebruiken om (gedeeltelijk) jouw schuld(en) mee af te lossen.
Het is wel belangrijk dat je een betalingsregeling met ons afspreekt. Hierdoor voorkom je extra kosten. Voorbeelden hiervan zijn: Incassokosten, rente en de kosten voor een dagvaarding. Wanneer wij al in het bezit zijn van een vonnis of dwangbevel, mag er zelfs beslag gelegd worden op jouw inkomen, auto en/of huis.
Voor het afspreken van een betalingsregeling kun je:
- Op MijnIncasso inloggen. Klik op 'Regeling voorstellen'. Hier volg je het stappenplan om een regeling af te spreken die past bij jouw situatie. Na het versturen van het voorstel ontvang je binnen 5 werkdagen per e-mail een reactie op jouw voorstel.
- Ons contactformulier invullen. Wij sturen binnen 5 werkdagen een bevestiging of afwijzing van de voorgestelde betalingsregeling.
Wanneer er beslag ligt op jouw inkomen, dan valt het vakantiegeld ook onder het beslag. Het vakantiegeld wordt dus al gebruikt voor het aflossen van je schuld(en). Je hoeft geen contact met ons op te nemen hierover.
- Loon
- Inkomstenbelasting begrepen in een voorlopige teruggave
- Uitkeringen op grond van sociale zekerheidswetten, m.u.v. kinderbijslag
- Pensioen en lijfrente
- Uitkeringen uit levens-, invaliditeits-, ongevallen- of ziekengeldverzekeringen
- Uitkeringen tot levensonderhoud (alimentatie) of tot vergoeding van schade door het derven van levensonderhoud
- Uitkeringen of buitengewone pensioenen op grond van een wettelijke regeling door oorlogsgetroffenen of voor degene die hun vervangende dienstplicht vervullen
Voorafgaand aan het leggen van beslag hebben wij je meerdere keren per brief, e-mail of telefonisch verzocht om het openstaande bedrag te betalen of hier een betalingsregeling over af te spreken. Je hebt niet voldaan aan je betalingsverplichting. Op basis van een gerechtelijke uitspraak mogen wij beslag leggen om zo het openstaande bedrag te incasseren voor onze opdrachtgever.
Het beslag op jouw loon of uitkering wordt pas opgeheven wanneer alle dossiers waarin beslag gelegd is volledig zijn afbetaald. Je kunt naast het gelegde beslag betalingen aan ons doen. Jouw dossier zal hiermee sneller zijn afbetaald, waardoor wij het beslag sneller op kunnen heffen.
Wanneer er beslag ligt op jouw inkomen, dan is er een beslagvrije voet bepaald. Dit is het bedrag dat je maandelijks ontvangt om jouw vaste lasten mee te betalen. Alles wat je normaal gesproken boven deze beslagvrije voet ontvangt, valt onder het beslag en wordt door ons gebruikt om je dossier mee af te betalen. Dit geldt dus ook voor het vakantiegeld.
Beslag is een maatregel die door een deurwaarder getroffen kan worden waardoor iemand niet meer vrij over zijn bezittingen kan beschikken. Het leggen van beslag is een manier om een openstaand bedrag betaald te krijgen.
Om beslag te kunnen leggen is er altijd een gerechtelijke uitspraak nodig waarin staat dat het openstaande bedrag betaald moet worden. Wanneer onze deurwaarder de gerechtelijke uitspraak bij jou langs heeft gebracht, heb je altijd nog een aantal dagen om het openstaande bedrag te betalen aan ons. Bij de meeste uitspraken is dit 2 dagen. Na deze termijn mogen wij beslag leggen. Voorkom beslag door een betaalafspraak met ons te maken.
De beslagvrije voet is het gedeelte van je inkomen waarop géén beslag gelegd mag worden. Wanneer wij beslag leggen op jouw loon of uitkering, ontvang je dit bedrag van jouw werkgever of uitkerende instantie. Er is wettelijk bepaald welk bedrag je maandelijks moet ontvangen om jouw vaste lasten te kunnen betalen.
Alles wat je normaal boven het bedrag van de beslagvrije voet zou ontvangen, wordt door jouw werkgever of uitkerende instantie aan ons betaald. Hiermee wordt jouw schuld afgelost.
Elk jaar wordt wettelijk bepaald hoe hoog de kosten voor het leggen van beslag mogen zijn. Deze kosten zijn opgenomen in het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarder (Btag). Klik hier voor de meest recente versie van het overzicht.
Ja. De beslagvrije voet wordt door ons met terugwerkende kracht herberekend. Alleen de periode waarover je bewijsstukken gaan, kan worden herberekend.