Begrippenlijst

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Aanmaning

Een aanmaning is en brief of e-mail waarin aangegeven wordt welk bedrag vóór welke datum betaald moet zijn. De aanmaning kan verstuurd worden door onze opdrachtgever of door ons.

Bankbeslag

Bankbeslag is beslag op het tegoed dat op je bankrekening staat op het moment van het leggen van het beslag. Dit tegoed wordt gebruikt om (een deel van) je schuld(en) mee af te lossen. Net als bij alle andere vormen van beslag, mag er alleen beslag gelegd worden wanneer er een gerechtelijke uitspraak is én wanneer deze gerechtelijke uitspraak door een deurwaarder bij je is langsgebracht. De betaaltermijn die in deze officiële brief staat, moet verstreken zijn. Je krijgt dus altijd de kans om de schuld te betalen voordat beslaglegging mogelijk is.

Beslag

Beslag is een maatregel die door een deurwaarder getroffen kan worden, waardoor iemand niet meer vrij over zijn bezittingen kan beschikken. Het leggen van beslag is een manier om een openstaand bedrag betaald te krijgen.

Beslag inkomsten

Bij beslag op je inkomsten leggen wij beslag op een gedeelte van je loon of uitkering. Je ontvangt maandelijks de beslagvrije voet. Alles wat je normaal boven het bedrag van de beslagvrije voet zou ontvangen, wordt door je werkgever of uitkerende instantie aan ons betaald. Dit tegoed wordt gebruikt om (een deel van) je schuld(en) mee af te lossen. Net als bij alle andere vormen van beslag, mag er alleen beslag gelegd worden wanneer er een gerechtelijke uitspraak is én wanneer deze gerechtelijke uitspraak door een deurwaarder bij je is langsgebracht. De betaaltermijn die in deze officiële brief staat, moet verstreken zijn. Je krijgt dus altijd de kans om de schuld te betalen voordat beslaglegging mogelijk is.

Beslag onroerende zaken

Beslag onroerende zaken is beslag op je huis of ander eigendom. De onroerende zaken waarop beslag is gelegd, kunnen in het openbaar worden verkocht. Dit tegoed wordt gebruikt om (een deel van) je schuld(en) mee af te lossen. Net als bij alle andere vormen van beslag, mag er alleen beslag gelegd worden wanneer er een gerechtelijke uitspraak is én wanneer deze gerechtelijke uitspraak door een deurwaarder bij je is langsgebracht. De betaaltermijn die in deze officiële brief staat, moet verstreken zijn. Je krijgt dus altijd de kans om de schuld te betalen voordat beslaglegging mogelijk is.

Beslag roerende zaken

Beslag roerende zaken is beslag op uw eigendom(men). De meest voorkomende vormen zijn beslag op je auto of je inboedel. De zaken waarop beslag is gelegd, kunnen in het openbaar worden verkocht. Dit tegoed wordt gebruikt om (een deel van) je schuld(en) mee af te lossen. Net als bij alle andere vormen van beslag, mag er alleen beslag gelegd worden wanneer er een gerechtelijke uitspraak is én wanneer deze gerechtelijke uitspraak door een deurwaarder bij je is langsgebracht. De betaaltermijn die in deze officiële brief staat, moet verstreken zijn. Je krijgt dus altijd de kans om de schuld te betalen voordat beslaglegging mogelijk is.

Beslagvrije voet

De beslagvrije voet is het gedeelte van je inkomen waarop géén beslag gelegd mag worden. Wanneer wij beslag leggen op je loon of uitkering, ontvang je dit bedrag van je werkgever of uitkerende instantie. Er is wettelijk bepaald welk bedrag je maandelijks moet ontvangen om je vaste lasten te kunnen betalen.

Betalingsregeling

Wanneer de schuld(en) te hoog zijn om in één keer te betalen, is het soms mogelijk om een betalingsregeling af te spreken met ons. Met een betalingsregeling los je je schuld(en) in delen af. Wij zijn niet verplicht om een betalingsregeling met je af te spreken, maar wij zijn bereid dit te doen wanneer de afspraken met onze opdrachtgever dit toestaan.

Betekening

Een betekening is een officiële brief die onze deurwaarder bij je langsbrengt. Voorbeelden hiervan zijn een dagvaarding, een vonnis en een dwangbevel.

Bevel

Wanneer we in jou zaak beschikken over een gerechtelijke uitspraak, dan brengt de deurwaarder deze gerechtelijke uitspraak bij je langs. In deze officiële brief staat onder andere een bevel, bijvoorbeeld dat je binnen 2 dagen het openstaande bedrag aan ons moet betalen.

Bewindvoerder

Het is niet voor iedereen mogelijk om zijn eigen financiële zaken zelf te regelen. De rechter kan dan bepalen dat iemand anders de beslissingen neemt over geld en vermogen. De rechter stelt dan een bewindvoerder aan. Deze bewindvoerder zal vanaf dat moment verantwoordelijk zijn voor alle financiële zaken van die persoon.

BKR

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Het Bureau Krediet Registratie registreert schulden en leningen. Iemand die een hypotheek heeft, zal bijvoorbeeld geregistreerd staan bij het BKR. Maar ook iemand die een schuld heeft openstaan, kan geregistreerd zijn bij het BKR. De schuldeiser (onze opdrachtgever) is degene die de schuld aanmeldt bij het BKR. De schuldeiser kan ook zorgen dat de vordering weer wordt afgemeld. Deurwaarders kunnen geen vorderingen aan- of afmelden bij het BKR.

BRP

In de Basisregistratie Personen (BRP) worden de persoons- en adresgegevens van alle Nederlanders bijgehouden. Voordat een deurwaarder een officiële brief bij je langs brengt, moet hij altijd het juiste adres opvragen in de BRP. Zo weet hij zeker dat hij de officiële brief op het juiste adres achter laat.

BTAG

BTAG staat voor op Besluit Tarieven Ambtshandelingen Gerechtsdeurwaarders. In dit Besluit wordt onder andere geregeld welke kosten een deurwaarder in rekening mag brengen.

Curator

Een curator is iemand die door de rechter is aangewezen om de financiële zaken te regelen van een persoon of een bedrijf. In de meeste gevallen wordt een curator toegewezen wanneer een persoon of bedrijf failliet verklaard wordt.

Dagvaarding

Een dagvaarding is een officiële brief die een deurwaarder bij je langsbrengt. Je wordt hierin verzocht om voor de rechtbank te verschijnen. In de dagvaarding vragen wij aan de rechter om je tijdens een zitting te veroordelen tot het betalen van de openstaande facturen en de gemaakte kosten om deze facturen te incasseren. De rechter beoordeelt je zaak en doet hier uitspraak over. Dit heet een vonnis.

Debiteur

Een debiteur is degene die een bedrag schuldig is. Een ander woord voor debiteur is schuldenaar.

Derdenbeslag

Derdenbeslag is beslag dat wij leggen onder een andere partij (de derde) op geld dat je van deze partij ontvangt. De meest voorkomende vormen zijn:

  • Beslag onder je werkgever of uitkerende instantie: Wij ontvangen dan een deel van je loon of uitkering.
  • Beslag op de zorg-/huur-/kinderopvangtoeslag onder de Belastingdienst: Hier kan alleen beslag op gelegd worden wanneer het dossier betrekking heeft op een schuld van de maandelijkse termijnen bij een zorgverzekeraar, verhuurder of kinderopvang.
  • Beslag op de voorlopige teruggave onder de Belastingdienst: Wij ontvangen je voorlopige teruggave van de Belastingdienst.
  • Beslag op je bankrekening: Wij ontvangen het saldo dat op je bankrekening aanwezig is op het tijdstip van de beslaglegging.
Deurwaarder

De deurwaarder of gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambtenaar die wordt benoemd door de koning. De deurwaarder mag als enige gerechtelijke stukken langs brengen zoals een dagvaarding of een vonnis. Daarnaast mag de deurwaarder beslag leggen.

Digitaal Beslag Register (DBR)

In het DBR worden alle derdenbeslagen geregistreerd. Het is dus voor elke deurwaarder inzichtelijk of er beslag ligt en welk bedrag hiermee wordt afbetaald. Voordat een deurwaarder gaat dagvaarden kijkt de deurwaarder in het DBR. Wanneer blijkt dat het i.v.m. de financiële situatie niet zinvol is om te gaan dagvaarden, zal de deurwaarder dit met zijn opdrachtgever bespreken. Zo kunnen we onnodige kosten besparen voor alle partijen.

Dossier

In een dossier staan bij ons alle gegevens die betrekking hebben op één schuld. Bijvoorbeeld:

  • De financiële gegevens
  • De (contact)gegevens van de persoon die verantwoordelijk is voor de schuld
  • De gegevens van onze opdrachtgever
  • Kopieën van alle (officiële) brieven en aantekeningen van de gesprekken
Dwangbevel

Een dwangbevel is een bevel om te betalen. Een aantal overheidsinstanties mogen, zonder naar de rechter te gaan, een dwangbevel aanmaken. Nadat onze deurwaarder het dwangbevel bij je langs heeft gebracht, mogen wij beslag leggen op bijvoorbeeld je inkomen, auto of inboedel. Voorbeelden van deze overheidsinstanties zijn het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Eiser

Wanneer de rechter ingeschakeld wordt om een zaak te beoordelen, is altijd één partij de aanvrager van de rechtszaak. Dit wordt de eiser genoemd.

Executie

Executie in de deurwaarderij betekent het uitvoeren van een gerechtelijke uitspraak. Een manier van executeren is het leggen van beslag. Om te kunnen executeren is er altijd een gerechtelijke uitspraak nodig waarin staat dat het openstaande bedrag betaald moet worden én dat de deurwaarder beslag mag leggen om het openstaande bedrag te incasseren. Deze gerechtelijke uitspraak wordt door een deurwaarder bij je langsgebracht. De betaaltermijn die in deze officiële brief staat moet verstreken zijn. Je krijgt dus altijd de kans om de schuld te betalen voordat beslaglegging mogelijk is.

Executiekosten

Dit zijn de kosten die een deurwaarder in rekening brengt voor de executiemaatregelen die hij treft. De hoogte van deze kosten worden jaarlijks wettelijk bepaald in de BTAG.

Exploot

Een exploot is een officiële brief die alleen een deurwaarder bij je langs mag brengen. Voorbeelden van een exploot zijn: een dagvaarding, de betekening van een vonnis of dwangbevel en een beslag.

Faillissement

Een faillissement wordt uitgesproken door een rechter wanneer een bedrijf of persoon de schuld(en) niet meer zelf kan oplossen. Het is een algemeen beslag op alle inkomsten en bezittingen van het bedrijf of de persoon. Dit betekent dat dit bedrijf of persoon niet meer zelf mag beslissen over de uitgaven. De curator (die de rechter heeft toegewezen) zorgt voor een overzicht van alle inkomsten en bezittingen van het bedrijf of persoon en beoordeelt vervolgens of en hoe de schuld(en) afbetaald kunnen worden.

Finale Kwijting

Finale kwijting betekent dat door een gedeelte van de schuld te betalen, het resterende deel wordt kwijtgescholden. Finale kwijting wordt vaak verleend bij schuldhulpverlening en de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). De finale kwijting wordt dan aangevraagd door de schuldhulpverlener of bepaald door de bewindvoerder. Het kan soms ook mogelijk zijn om zelf een voorstel voor finale kwijting te doen. Dit is afhankelijk van de afspraken met onze opdrachtgever.

Gedaagde

De gedaagde is de persoon of het bedrijf die opgeroepen wordt om voor de rechter te verschijnen. Dit gebeurt door middel van een dagvaarding.

Gemachtigde

De gemachtigde is iemand die als vertegenwoordiger optreedt tijdens de zitting bij de rechtbank. Voorbeelden van gemachtigden zijn advocaten of deurwaarders.

Gerechtsdeurwaarder

De gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambtenaar die wordt benoemd door de koning. De gerechtsdeurwaarder mag als enige gerechtelijke stukken langs brengen zoals een dagvaarding of een vonnis. Daarnaast mag hij beslag leggen. De gerechtsdeurwaarder heeft een eigen kantoor waarbij vaak kandidaat-gerechtsdeurwaarders in dienst zijn. Zij mogen dan dezelfde taken uitvoeren als de gerechtsdeurwaarder.

Gerechtsdeurwaarderswet

In de Gerechtsdeurwaarderswet staan de regels beschreven waaraan de gerechtsdeurwaarders zich moeten houden, hoe ze benoemd worden en welke verplichtingen zij hebben. De KBvG (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders) houdt toezicht op gerechtsdeurwaarders.

Griffierecht

Dit zijn de kosten die de rechtbank rekent voor de zitting. Wanneer je veroordeeld wordt, betekent dit vaak dat deze kosten voor jouw rekening komen.

Hoger beroep

Wanneer je het niet eens bent met een uitspraak van een rechter, dan is het mogelijk om een hogere rechter te vragen of hij het eens is met de uitspraak. Dit wordt hoger beroep genoemd. Als een kantonrechter een uitspraak heeft gedaan is hoger beroep niet altijd mogelijk. Tegen uitspraken van de kantonrechter kun je alleen in hoger beroep gaan als de betreffende facturen samen meer dan € 1.750,00 bedragen.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent dat een persoon verantwoordelijk is voor de volledige schuld. Wanneer de schuld op naam staat van twee personen, bijvoorbeeld wanneer je getrouwd bent, zijn beide personen aansprakelijk voor de volledige schuld. De schuld wordt dan niet verdeeld tussen de twee personen, maar kan volledig voor rekening komen van één van de twee. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer één van de twee personen de schuld niet kan betalen en de ander wel.

Hoofdsom

Er bestaan twee soorten hoofdsommen:

  1. Hoofdsom voor titel (de zaak is nog niet naar de rechter geweest)
    De hoofdsom is een optelsom van de onbetaalde facturen, de rente (tot de datum van dagvaarding) en de incassokosten.

  2. Na titel (de rechter heeft een uitspraak gedaan)
    De hoofdsom is vastgesteld door de rechter en opgenomen in een vonnis. De kosten van de zitting en de eventuele executiekosten worden apart vermeld.

Incassokosten

De incassokosten zijn de kosten die in rekening gebracht mogen worden wanneer een factuur niet op tijd betaald wordt. De incassokosten die wij in rekening brengen, zijn altijd berekend volgens de Wet Incassokosten (WIK). 

Er zijn diverse websites waarop je zelf de hoogte van de incassokosten kunt berekenen. Bijvoorbeeld op de website van de KBvG kun je gebruikmaken van de "Incassokosten Calculator". 

Informatiekosten

Informatiekosten zijn de kosten die wij maken om informatie op te vragen bij verschillende instanties. Deze kosten kunnen (deels) in rekening worden gebracht bij de debiteur. Voorbeelden hiervan zijn:

  • BRP (Basisregistratie Personen): Hier vragen wij op welk adres iemand ingeschreven staat
  • RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer): Hier vragen wij op of er een auto op naam staat
  • UWV ( Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen): Hier vragen wij op waar iemand werkt
Kamer van Koophandel (KvK)

De Kamer van Koophandel is het Nederlandse handelsregister. In dit register staan alle gegevens van bedrijven zoals bijvoorbeeld de eigenaar, de rechtsvorm en het adres. Voordat onze deurwaarder een exploot bij een bedrijf langsbrengt, controleren wij altijd de gegevens in de KvK. Zo weten we zeker dat we het exploot naar het juiste adres brengen.

Kantongerecht

Wanneer wij in een dossier een dagvaarding uitbrengen, komt de zaak meestal voor in een kantongerecht. Deze kantongerechten zitten verspreid over Nederland. Afhankelijk van waar degene woont die gedagvaard is, wordt het dichtstbijzijnde kantongerecht gekozen. De uitspraken die de kantonrechter doet, gaan meestal over huur, arbeidszaken, overtredingen, schulden en beroep tegen verkeersboetes. De kantonrechter behandelt vooral zaken die over bedragen tot en met €25.000,00 gaan.

KBvG (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders

De KBvG bepaalt de regels waaraan alle gerechtsdeurwaarders in Nederland zich aan moeten houden en houdt toezicht op deze regels.

Kredietbank

De Kredietbank is een overheidsinstelling die personen helpt die zoveel schulden hebben dat zij er zelf niet meer uitkomen. Dit is een vorm van schuldhulpverlening. Voor een uitgebreide uitleg, bezoek de website van Kredietbank Nederland.

Loonbeslag

Loonbeslag is een vorm van derdenbeslag. Wanneer wij beslag leggen op je inkomen, ontvangen wij maandelijks een deel van je inkomen. Hiermee wordt je schuld afbetaald. Je ontvangt maandelijks een gedeelte van je inkomen om je vaste lasten mee te betalen; dit wordt de beslagvrije voet genoemd.

Minnelijke incasso

Met minnelijke incasso wordt het gedeelte van het incassotraject bedoeld voordat je een dagvaarding hebt ontvangen. In het minnelijke traject kunnen alleen brieven, e-mails en SMS berichten verstuurd worden. Daarnaast kun je gebeld worden. Zo brengen wij je op de hoogte van de onbetaalde facturen, incassokosten en rente.

Nakosten

Wanneer de (kanton)rechter iemand veroordeeld voor de volledige proceskosten, dan mogen er nakosten gerekend worden. De hoogte van de nakosten zijn wettelijk bepaald en afhankelijk van de hoogte van de schuld.

Ontruiming

Een rechter kan besluiten dat iemand een gehuurde ruimte moet verlaten, bijvoorbeeld omdat de huur niet betaald is. Als die persoon weigert de gehuurde ruimte te verlaten kan de deurwaarder op basis van het vonnis de ruimte ontruimen. Door het vervangen van de sloten, heeft deze persoon geen toegang meer tot de ruimte.

Overbetekening

Als een deurwaarder beslag heeft gelegd, dan brengt de deurwaarder een kopie van dit beslag bij je langs. Deze officiële brief wordt een overbetekening genoemd.

Proceskosten

De proceskosten zijn de kosten die gemaakt worden om een zaak door een (kanton)rechter te laten beoordelen. De proceskosten moeten meestal betaald worden door degene die veroordeeld wordt (tot betalen). Dit staat altijd beschreven in het vonnis. De proceskosten zijn wettelijk bepaald en bestaan uit:

Proces-verbaal

Een proces-verbaal is een officieel schriftelijk verslag. Dit kan bijvoorbeeld het verslag zijn waarin staat wat er besproken is tijdens een zitting in de (kanton)rechtbank. Een ander voorbeeld is een verslag die een gerechtsdeurwaarder maakt wanneer hij beslag legt op roerende zaken.

Rechtbank

Er zijn 11 rechtbanken in Nederland. Die rechtbanken hebben vier verschillende aandachtsgebieden:

  • Geschillen tussen burgers onderling worden afgehandeld door civiele rechters. Vaak gaat het daarbij om echtscheidingen, claims boven de €25.000,00, faillissementen, burenruzies, conflicten over contracten en over aansprakelijkheid.
  • Geschillen tussen burgers onderling, bedrijven onderling of tussen burgers en bedrijven kunnen ook afgehandeld worden door een kantonrechter. Dan gaat het meestal om huren, arbeidszaken, overtredingen, schulden en beroep tegen verkeersboetes. De kantonrechter behandelt vooral zaken die over bedragen tot en met €25.000,00 gaan.
  • Geschillen tussen burgers en de overheid worden afgehandeld door bestuursrechters.
  • Overtredingen en misdrijven worden behandeld door strafrechters.

Uitgebreide uitleg over de rechterlijk macht in Nederland is te vinden via de website https://www.rechtspraak.nl/.

Roerende zaken

Roerende zaken zijn alle bezittingen die iemand heeft met uitzondering van het huis. Voorbeelden van roerende zaken zijn een auto en de inboedel.

Roladministratie

De “Rol”, of de Roladministratie, is de administratie van de rechtbank. Hier wordt bijgehouden op welke datum en tijdstip de (kanton)rechter de verschillende zaken behandelt.

Salaris gemachtigde

Het Salaris Gemachtigde is het salaris voor de organisatie die door de eiser gevraagd is om hem/haar te vertegenwoordigen in de rechtbank. Deze kosten zijn wettelijk bepaald en afhankelijk van de hoogte van de schuld.

Schuldeiser

De schuldeiser is de persoon of het bedrijf aan wie de schuld betaald moet worden.

Schuldenaar

Een schuldenaar is degene die een bedrag schuldig is. Een ander woord voor schuldenaar is debiteur.

Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening helpt personen die zoveel schulden hebben dat zij er zelf niet meer uitkomen. 

Sommatie

Een sommatie is een brief waarin iemand verzocht wordt alsnog een openstaand bedrag te betalen. In een sommatie wordt meestal een tijdsduur vermeldt waarbinnen de betaling ontvangen moet zijn. Een ander woord voor sommatie is aanmaning.

Titel

Een titel is een gerechtelijke uitspraak. Voorbeelden van titels zijn een vonnis en een dwangbevel.

Verstek vonnis

Verstek laten gaan betekent dat je niet aanwezig bent bij de zitting op de (kanton)rechtbank. De (kanton)rechter zal in de meeste gevallen toewijzen waarom gevraagd is in de dagvaarding. Wanneer je het eens bent met de vordering in de dagvaarding, dan hoef je dus niet naar de zitting te komen.

Verweer

Wanneer je het niet eens bent met de inhoud van de dagvaarding, dan maak je dit tijdens de zitting bekend aan de (kanton)rechter. Je legt uit waarom je het niet eens bent met (een gedeelte van) de vordering en onderbouwt dit met zoveel mogelijk bewijs. Dit wordt verweer genoemd. Verweer kun je zowel tijdens de zitting, als schriftelijk indienen. Op de eerste bladzijde van de dagvaarding, onder het kopje “Om” kun je teruglezen hoe je het verweer in moet dienen.

Verzet

Wanneer je niet aanwezig bent geweest bij de zitting in de (kanton)rechtbank, dan zal de (kanton)rechter in de meeste gevallen toewijzen waarom gevraagd is in de dagvaarding. Het is meestal mogelijk om dan opnieuw naar de (kanton)rechter te gaan om bezwaar te maken tegen het vonnis. Dit heet in verzet gaan. Wanneer je van plan bent om in verzet te gaan tegen een vonnis, neem dan z.s.m. contact op met een rechtswinkel, advocaat of jurist.

Vonnis

In een vonnis staat de uitspraak van een (kanton)rechter beschreven. De (kanton)rechter benoemt in het vonnis de punten die in de dagvaarding staan. Op basis van het vonnis, mogen wij beslag leggen op bijvoorbeeld je inkomen, auto of inboedel.

Vordering

Een vordering is het totale bedrag dat betaald moet worden. Een vordering bestaat niet alleen uit de originele facturen (de hoofdsom), ook de bijkomende kosten zoals rente en incassokosten zijn onderdeel van een vordering.

Wet Incasso Kosten (WIK)

De Wet Incassokosten (WIK) is een Nederlandse wet die op 1 juli 2012 is ingevoerd om de hoogte van de incassokosten te reguleren. Deze wet bepaalt hoeveel incassokosten een schuldeiser in rekening mag brengen wanneer een factuur niet op tijd wordt betaald. De WIK is van toepassing op vorderingen waarbij de schuldenaar een natuurlijk persoon is, niet handelend in de uitoefening van een beroep of bedrijf.

De incassokosten worden berekend als een percentage van het factuurbedrag, met een minimum van €40 en een maximum van €6.775. Het percentage daalt naarmate het factuurbedrag stijgt. Dit wordt ook wel een staffel genoemd.

Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP)

De WSNP is bedoeld voor mensen die zoveel schulden hebben dat zij er zelf niet meer uitkomen. De WSNP kan alleen aangevraagd worden wanneer het schuldhulpverleningstraject volledig doorlopen is. De schuldhulpverlener kan dan bepalen of de WSNP aangevraagd kan worden. 

Wettelijke rente

Wanneer een factuur niet binnen de afgesproken termijn betaald wordt, dan mag er rente in rekening gebracht worden. Rente is een percentage van de originele factuur. De hoogte van dit percentage is afhankelijk van de afspraak die hierover in het contract staat. Wanneer er niets over rente is afgesproken, mag de wettelijke rente in rekening gebracht worden. Het percentage van de wettelijke rente wordt elk half jaar opnieuw vastgesteld door de overheid.

Zitting

Op een zitting beoordeelt een (kanton)rechter een zaak. In de dagvaarding staat waar en wanneer de zitting plaatsvindt.

GGN MijnIncasso is onderdeel van GGN